Pozovite nas

Grčevi kod beba: Objašnjenje, simptomi, znaci i saveti za roditelje

Grčevi kod beba, poznati i kao infantilne kolike, jedna su od najčešćih i najstresnijih pojava sa kojima se suočavaju novopečeni roditelji.

Iako su grčevi obično bezopasni i prolazni, mogu izazvati njihovu veliku zabrinutost zbog intenzivnog plača bebe.

Ovaj tekst pruža detaljne informacije o uzrocima, simptomima i znacima i praktične savete za ublažavanje grčeva kod beba, kako bi roditelji lakše prošli kroz ovaj nezgodan period.

Šta su grčevi kod beba?

Grčevi kod beba su stanje koje karakteriše periodičan intenzivan plač, često praćen grčenjem nogu ka trbuhu i stiskanjem pesnica. Ove epizode obično traju nekoliko sati, a najčešće se javljaju u večernjim satima.

Iako tačan uzrok grčeva nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da su posledica nezrelosti digestivnog sistema odojčeta, preosetljivosti na različite stimuluse ili, čak, i emocionalne tenzije.

Grčevi se najčešće javljaju kod beba starosti od dve do četiri nedelje i mogu trajati do trećeg  spontano povlače kako bebin sistem za varenje sazreva.

Simptomi grčeva kod beba

Dijagnostikovanje infantilnih kolika može biti otežano jer bebe plaču iz različitih razloga.

Grčevi, međutim, imaju određene karakteristike koje ih razlikuju od drugih uzroka plača:

  • Intenzivan i neutešan plač: Plač povezan sa grčevima često je glasniji i intenzivniji od uobičajenog plača. Može izgledati kao da je beba u velikom bolu.
  • Epizodično plakanje: Grčevi se obično javljaju u isto doba dana, najčešće uveče. Ove epizode mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a između njih beba može delovati potpuno mirno.
  • Privijanje nogu uz trbuh i stiskanje pesnica: Tokom epizoda grčeva, beba često privija noge uz trbuh, stiska pesnice i zacrveni se u licu.
  • Gasovi i nadutost: Odojčad sa grčevima često imaju problema sa gasovima, što dodatno doprinosi osećaju nelagodnosti u trbuhu. Beba može podrigivati, ispuštati gasove ili imati naduven trbuh.
  • Nemogućnost umirivanja: Roditelji često primećuju da dok traje epizoda grčeva ništa što pokušaju ne može da smirii bebu, što može biti vrlo frustrirajuće i izazvati osećaj bespomoćnosti.

 

grcevi kod beba

Uzroci grčeva kod beba

Iako tačan uzrok grčeva nije poznat, postoje različite teorije koje objašnjavaju njihovu pojavu:

  • Nezrelost digestivnog sistema: Digestivni sistem novorođenčeta je još uvek u fazi razvoja, što može dovesti do problema sa varenjem hrane, stvaranja gasova i osećaja nelagodnosti u trbuhu.
  • Preosetljivost na različite draži: Bebe mogu biti preosetljive na svetlost, zvukove i druge senzorne stimuluse, što može izazvati nervozu i nelagodnost, posebno tokom večernjih sati.
  • Gutanje vazduha: Bebe mogu gutati vazduh tokom hranjenja ili plakanja, što može izazvati nadutost i bol u stomaku.
  • Promene u crevnoj mikroflori: Pojavi grčeva mogu doprineti i promene u crevnoj mikroflori, koja  se kod novorođenčeta još uvek uspostavlja.
  • Alergija ili intolerancija različitih sastojaka hrane: U nekim slučajevima, grčevi mogu biti povezani sa alergijama na proteine mleka ili intolerancijom na laktozu, posebno kod beba koje se hrane adaptiranim mlečnim formulama.

Saveti za ublažavanje grčeva kod beba

Iako ne postoji univerzalno rešenje za grčeve, postoji nekoliko strategija koje mogu pomoći roditeljima da ublaže tegobe detetu:

  1. Nošenje i ljuljanje: Nošenje bebe u naručju, marami za nošenje bebe ili nosiljci, kao i ljuljanje u stolici za ljuljanje, može doprineti smirivanju deteta. Ritmički pokreti i privijanje deteta uz sebe često imaju umirujući efekat.
  2. Topla kupka: Topla kupka može pomoći u opuštanju mišića trbuha i ublažavanju nelagodnosti. Nakon kupke, možete nežno masirati bebin trbuh kako biste podstakli oslobađanje gasova.
  3. Masiranje stomaka: Lagana masaža stomaka u smeru kazaljke na satu može pomoći u oslobađanju gasova i smanjenju nadutosti. Koristite blago ulje za bebe i nežno trljajte bebin stomak kružnim pokretima.
  4. Promene u ishrani: Ako dojite, možda će biti korisno isprobati eliminacionu dijetu kako biste utvrdili da li neka hrana u vašoj ishrani izaziva grčeve kod bebe. Ako beba koristi adaptirano mleko, razgovarajte sa pedijatrom o mogućim promenama formule.
  5. Pauze tokom hranjenja: Tokom dojenja ili hranjenja na flašicu, pravite pauze kako biste omogućili bebi da podrigne i oslobodi vazduh koji je možda progutala. Ovaj korak može pomoći u smanjenju nadutosti.
  6. Korišćenje cucle: Sisanje cucle može pomoći bebi da se umiri, jer je sisanje prirodni refleks koji deluje umirujuće.
  7. Obezbeđivanje umirujućeg ambijenta: Smanjite količinu svetlosti, buke i drugih stimulusa u večernjim satima. Stvaranje mirnog i opuštajućeg okruženja može pomoći u smanjenju uznemirenosti kod bebe.

Kada potražiti pomoć pedijatra?

Iako su grčevi obično bezopasni i prolazni, postoje situacije u kojima je potrebno potražiti medicinsku pomoć:

  • Neprekidan plač: Ako plač traje duže od tri sata dnevno i ne može se smiriti, potrebno je konsultovati pedijatra kako bi se isključili drugi mogući uzroci.
  • Poremećaj u rastu i razvoju: Ako primetite da beba ne dobija na težini ili ima problema sa hranjenjem, to može biti znak ozbiljnijeg problema.
  • Temperatura ili drugi simptomi: Ako beba ima povišenu temperaturu, povraća, ima proliv ili druge simptome, neophodno je odmah se obratiti lekaru.
  • Alergijske reakcije: Ako sumnjate na alergiju na hranu ili neku drugu supstancu, važno je razgovarati sa pedijatrom o mogućim testovima i promenama u ishrani.

Emocionalna podrška za roditelje

Grčevi kod bebe mogu biti izuzetno stresni i iscrpljujući za roditelje. Važno je zapamtiti da su oni prolazni i da će se beba vremenom smiriti.

Evo nekoliko saveta za roditelje kako da se nose sa stresom u toj situaciji:

  • Pauza i podrška: Nemojte se ustručavati da zamolite partnera, člana porodice ili prijatelja da vas zameni i preuzme brigu o bebi kako biste malo odmorili.
  • Razgovor sa drugim roditeljima: Razgovor sa drugim roditeljima koji su prošli kroz isto iskustvo može biti od koristi. Postoje i online zajednice gde možete podeliti svoja iskustva i dobiti podršku.
  • Negujte sebe: Ne zaboravite na vlastite potrebe. Kratak odmor, zdrava ishrana i dovoljno sna (kada je to moguće) pomoći će vam da se bolje nosite sa situacijom.

Zaključak

Grčevi kod beba su česta pojava koja, iako stresna, obično ne zahteva neki ozbiljniji medicinski tretman.

Razumevanje simptoma, uzroka i metoda za ublažavanje grčeva može značajno olakšati roditeljima da se nose sa ovim problemom.

Pratite potrebe svoje bebe, budite strpljivi i pružite joj svu ljubav i pažnju koji su joj potrebni tokom ovog perioda.

Podeli: